Geniz akıntısı, insanlarda son derece rahatsız edici bir durumdur. Oldukça yaygın olarak görülen bu sorun, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde ciddi şekilde ortaya çıkabilmektedir. Geniz akıntısı, sürekli görülmese bile gün içerisinde aniden ortaya çıkabilir ve genellikle kısa süreli bir durumdur. Özellikle kişi herhangi bir solunum hastalığı atlattıktan sonra geniz akıntısı aşırı şekilde artabilmektedir. İnsanların burun içlerinde çok çeşitli bezler bulunmaktadır. Bu bezler, burun içerisindeki bölgelerin sürekli olarak nemli kalmasını sağlamak için belli bir miktarda mukus salgılar. Yapılan araştırmalara göre sağlıklı bir insanda bu mukus miktarı yaklaşık 1-2 litre arasında değişiklik göstermektedir. Bu mukus, nemlendirme işleminin yanında insanlarda ciddi bir savunma mekanizmasıdır. Bazı insanlarda mukusun aşırı şekilde salgılanması ve dışarı çıkmadan genizden boğaza akması durumunda geniz akıntısı oluşur. Eğer bu durum normalin üzerine çıkarsa, geniz akıntısı kişilerde bir sorun haline gelir. Burun içerisindeki bezlerden üretilen mukus, bazı nedenlere bağlı olarak aşırı fazla üretilir ve boğazın iç kısımlarında birikir. Kişi özellikle yatış pozisyonuna geçtiğinde mukus genze akar. Akıntı bazen ayaktayken de meydana geldiği için kişide ciddi rahatsızlıklara neden olur. Geniz Akıntısı Neden Oluşur?Geniz akıntısının meydana gelmesine neden olan birçok durum bulunmaktadır. Bu durumlardan biri, insanlarda alerjik sorunların bulunmasıdır. Alerjik problemleri olan insanlar, genellikle bahar aylarında alerjiden etkilendikleri için bu durum ciddi şekilde geniz akıntısına neden olur. Sorununuz alerjik problemlerse, doktorunuz size gerekli olan bilgiyi verecektir. Bunun yanında insanlarda aşırı geniz akıntısı sorununa neden olabilecek bir diğer durum, kadınların gebelik durumlarıdır. Gebelik sırasında hormonların aşırı şekilde değişmesi, burun içerisinde bulunan bezleri de etkileyerek mukus seviyesini artırmaktadır. Bu durumda üretilen mukus ciddi şekilde artar ve kişide geniz akıntısı meydana gelir. Geniz akıntısı, kişilerde ciddi sorunlara neden olmayacağı için belli bir yere kadar tedavi edilmese bile sorun çıkarmaz. Ancak geniz akıntısı aşırı fazlaysa bu durum acilen tedavi edilmelidir. Geniz Akıntısı Belirtileri Nelerdir?
Geniz Akıntısı İçin Neler Yapılabilir?Geniz akıntısı için yapılabilecek en önemli şey bol sıvı tüketmektir. Çünkü vücuda alınan sıvının büyük bir kısmı mukus olarak vücuttan atılır. Bu durumda vücudun ciddi şekilde sıvıya ihtiyacı bulunmaktadır. Siz de bol bol sıvı tüketerek bu durumu kontrol altına alabilirsiniz. Geniz akıntısı için evde yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri de buhar banyosudur. Buhar banyosu yaparak boğaz ve geniz bölgesinde bulunan mukusun temizlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu şekilde aşırı olan mukus incelir ve geniz akıntısı hızlı bir şekilde ortadan kalkar. Süt ürünlerinden kaçınmak da önemlidir. Süt ürünleri, nazal olarak mukusun kalınlaşmasına ve aşırı şekilde üretilmesine neden olur. Sadece süt değil, peynir, yoğurt ve diğer ürünler de aynı olumsuz etkiyi yapacaktır. Bir diğer uygulama ise tuzlu su ile sık sık ağız içi gargara yapmaktır. Hatta daha etkili olması için burnunuza bir miktar tuzlu su çekebilirsiniz. Tuzlu su sayesinde burun içerisinde bulunan bezler daha kontrollü bir şekilde mukus üretecektir. Geniz akıntısının önlenmesi ve tedavisi için ayrıca doktor tavsiyelerine uymak ve gerekli ilaçları kullanmak önemlidir. Eğer geniz akıntısı günlük yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa, bir uzmana başvurarak kapsamlı bir değerlendirme yapılmasını sağlamalısınız. |
Geniz akıntısı yaşadığımda boğazımda sürekli soğuk bir sıvının akışını hissediyorum ve bu durum beni çok rahatsız ediyor. Sizce bu normal mi?
Cevap yazMerhaba Ülküsel,
Geniz akıntısı yaşadığınızda boğazınızda soğuk bir sıvının akışını hissetmeniz bazen normal olabilir, fakat bu durum sık sık yaşanıyorsa veya sizi çok rahatsız ediyorsa bir doktora başvurmanızda fayda var. Geniz akıntısı, sinüs enfeksiyonları, alerjiler veya soğuk algınlığı gibi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bir uzmana danışarak durumunuzu netleştirmeniz ve gerekli tedaviyi almanız en iyisi olacaktır. Geçmiş olsun!