Kahverengi Akıntı Belirtileri ve Tedavisi

Kahverengi akıntı, kadınların adet döngüsü sırasında sıkça karşılaştığı bir durumdur. Adet sonrası görülen bu akıntı, genellikle endometriumdan kaynaklanır ve çoğu zaman endişe verici değildir. Ancak devam eden durumlarda mutlaka bir uzmana danışmak önemlidir.
Kahverengi Akıntı Belirtileri ve Tedavisi
29 Ağustos 2024

Kahverengi Akıntı


Kadınlarda görülen vajinal akıntı, genellikle adet döneminde oldukça yaygındır. Vajinadan gelen akıntının görünümü ve rengi, adet döngüsünün farklı aşamalarında ve evrelerinde önemli değişiklikler gösterebilir. Kadınlarda yumurtlama evresinde, yani ovulasyondan önce, adet döngüsünün başında mukus üretimi oldukça yüksektir. Kadınlar, adet gördükten sonra ortaya çıkan kahverengi akıntının olası nedenlerini sıklıkla merak eder. Bu kahverengi akıntı, kadınlarda farklılık gösterebilir. Adet dönemi içinde görülen kahverengi akıntı her zaman ciddi bir hastalık veya sorun belirtisi olarak değerlendirilmemelidir. Sağlıklı kadınlarda da adet dönemi boyunca zaman zaman kahverengi akıntı görülebilir. Kadınlar arasında sıkça merak konusu haline gelen kahverengi akıntılar, adet sonrasında leke şeklinde veya yoğun bir şekilde ortaya çıkabilir. Kahverengi akıntı genellikle endişe edilecek bir durum olmasa da bazı durumlarda tedavi gerektiren bir sağlık sorununun habercisi olabilir.

Adet Dönemi Sonrasında Kahverengi Akıntının Sebepleri


Adet dönemi sonrasında görülen kahverengi akıntı, kadınlarda uterusun yani mukoza adı verilen endometrium dokusundan kaynaklanmaktadır. Gelen akıntı çoğunlukla olağandır. Endometrium, her adet dönemi içinde adet kanamasını sağlar. Ayrıca, adet kanaması sonrasında rahmin temizlenmesi olarak bilinen dönemde de kahverengi akıntılar görülebilir. Kahverengi akıntı temizlenme sürecinden kaynaklanıyorsa, bu belirli bir süre içinde durmalıdır. Eğer kahverengi akıntı hala devam ediyorsa, bir kadın doğum doktoruna başvurulmalıdır. Adet döneminin sonunda hala adet görülmemiş veya adet gecikmişse kahverengi akıntı görülebilir. Düzenli egzersiz yapmak, bol su içmek ve dengeli beslenmek gibi alınacak basit önlemler ile bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Kahverengi Akıntının Diğer Olası Nedenleri


  • Kronik vajinal mantar enfeksiyonları
  • Bakteriyel vajinosis
  • Rahim yüzeyinin ve rahim ağzının yıkımı veya yaralanması
  • PID (Pelvik inflamatuar hastalık), pelvisin iltihabi hastalığı
  • Rahimde meydana gelen polipler
  • Rahim ağzı kanseri
  • Hamileliğe bağlı olarak görülen implantasyon yani yerleşme kanaması
  • Menopoz öncesi veya menopoz gibi adet döngüsünün birçok aşaması

Kahverengi akıntının genitoüriner sistemden kaynaklanan hastalıklara bağlı olması durumunda, depresyon, vajina ağzında kaşıntı, iştah kaybı, cinsel ilişki sırasında ağrı, vajinal kuruluk, sık aralıklarla tuvalete çıkma, disfonksiyonel uterin kanama, ruh hali dalgalanmaları ve vajina içinde yanma hissi gibi belirtiler de eşlik edebilir. Bu tür durumlarda, doktorlar genellikle smear testi, radyolojik, hormon, biyokimyasal ve mikrobiyolojik tahliller gibi çeşitli testler isteyebilirler.

Kahverengi Vajinal Akıntı Görüldüğünde Yapılması Gerekenler

Böyle bir durumda en doğru yöntem, jinekolojik bir muayene için bir kadın doğum uzmanına başvurmaktır. Doktor, muayene sonunda bunun olağan bir durum olup olmadığını değerlendirerek sizi bilgilendirecektir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Delal 04 Ağustos 2024 Pazar

Kahverengi akıntı yaşadığımda doktora gitmeli miyim, yoksa bu normal bir durum mu? Adet dönemim bittikten sonra ara ara kahverengi akıntı görüyorum, bu endişe verici mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Delal hanım,

Adet dönemi sonrası kahverengi akıntı genellikle endişe verici bir durum değildir. Bu akıntı, rahimde kalan eski kanın vücuttan atılması sonucu oluşabilir. Ancak, bu durumun sürekli tekrarlanması veya kötü kokulu, kaşıntılı ya da ağrılı bir akıntı olması durumunda bir doktora başvurmanız yerinde olur. Herhangi bir sağlık sorununuz olmadığından emin olmak için bir uzmana danışmanızda fayda var. Sağlıklı günler dilerim!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni