{ "title": "Vajinada Akıntı", "image": "https://www.akinti.gen.tr/images/vajinada-akinti.jpg", "date": "20.01.2024 18:56:39", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Vajinada akıntı, kadınlar ergenlik çağına ulaştıktan sonra, altta yatan herhangi bir neden olmaksızın vajinal akıntı yaşayabilir. Vajinal akıntı özellikle çalışan kadınlarda yaşam kalitesini düşüren bu akıntılar genelde patolojik sanılsa da aslında fizyolojik akıntılardır. Vücutta dışa açılan bölgelerin dokularında kuruma yaşanmaması ve fonksiyonel olarak çalışabilmesi için bölgeyi kapsayan mukoza dokusunun salgıyla beslenmesi gerekir. Fizyolojik akıntının özelliği uzun süredir devam etmesi, her gün görülmesi, kokusunun olmaması, şeffaf, beyaz ya da sarı olması, akıntıyla beraber kanama, ağrı gibi şikâyetlerin olmamasıdır.

Fizyolojik vajina akıntısı: Sürekli olarak kendini yenileyen vajina dokusunun artıklardan atılmasını sağlar. Bu nedenle fizyolojik akıntı aslında kadın için çok önemlidir. Yaşanan akıntının miktarı, rahim ağzında bulunan salgı hücre sayısı, rahim içi araç varlığı ve östrojen hormonu seviyesiyle yakından alakalıdır.

Fizyolojik vajinal akıntı bazı kadınlarda ped kullanmayı gerektirecek şekilde yoğun olabilir. Fizyolojik vajinal akıntı adet döngüsünde her gün görülebileceği gibi bazen belli günlerde görülebilir. Yumurtlama döneminde yumurta akı kıvamına, berrak renkte ve yapışkan bir sıvı salgılanır. Bu sıvı kadın tarafından rahatlıkla fark edilen bir vajinal akıntı olarak tanımlanır. Eğer yaşanan akıntının özellikleri bu sayılan özelliklere uymuyorsa kadında bir problem olduğunun habercisi demektir. Eğer her zaman olmayan ve yeni başlayan bir akıntıya maruz kalınmışsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Fizyolojik olmayan vajina akıntısı: Koyu sarı, yeşil, kahverengi, pembe, kanlı, kötü kokuya sahip, köpüklü, beyaz ya da süt kesiği kıvamında olan ve beraberinde ağrı, adet döneminde ağrı, cinsel birliktelik anında ağrı ve anormal bir şekilde kanama gibi şikâyetler yaşanıyorsa bu tür vajinal akıntı genital bölgeyle alakalı bir sorunun olduğunun habercisi olabilir. Bu durumda mutlaka doktora danışılarak akıntının türü ve nedeni araştırılmalıdır. Bu şekilde meydana gelen vajinada akıntı genelde vajinayla alakalıyken, rahim ağzı enfeksiyonu ya da genital sistemin üst kısmını tutan pelvik bir enfeksiyon da olabilir. Vajinayla alakalı gelişen enfeksiyon vajinal bölgenin hijyeninin bozulması ya da gebelik döneminde yaşanan problemler nedeniyle ortaya çıkar. Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir enfeksiyon türüdür. Pelvik bölgede oluşan enfeksiyonlar tüplerin tıkanmasına ya da bölgede apse oluşumuna yol açabileceğinden dolayı yine ciddiye alınarak tedavi edilmelidir.

Enfeksiyonların neden olduğu vajina akıntılarının haricinde özellikle rahim ağzında kanser öncüsü olan lezyonların ya da kanserlerin gelişimi de vajinal akıntıya yol açabilir.

Vajinada akıntı, enfeksiyöz bir organizma sebebiyle ortaya çıkmışsa rahimde fallop tüplerine ya da yumurtalıklara kadar ulaşabilir. Beraberinde pelvik ağrı ve kısırlık gibi ciddi problemlere yol açabilir. Gebelik döneminde yaşanan enfeksiyonlar ise anne karnındaki bebeğin erken doğmasına ya da düşük ağırlıklı olmasına yol açabilir.

Vajinada akıntı belirtileri nelerdir?

Vajinada akıntıyla beraber kaşıntı, yanma görülebileceği gibi akıntı tek başına da gelişebilir. Kızarıklık, bölgede şişme, idrar yaparken ve cinsel birliktelik anında acıya yol açabilir. Akıntıya yol açan bazı enfeksiyon türleri tedavi edilmediğinde kadında ciddi problemlere neden olabilir.

Kandida vajiniti: Kandida vajini nedeniyle ortaya çıkan akıntı genellikle beyaz, peynir görünümünde olur. Akıntıyla birlikte bölgede kızarıklık ve şişme yaşanabilir.

Atrofik vajinit: Atrofik vajinitte yaşanan akıntı genelde kokusuz ve çok az olur. Vajina kuru olduğu için cinsel birliktelik kadına acı verir. Bu tür vajinit daha çok menopoz döneminde ve sonrasında hormon değişimleriyle alakalı olarak gelişir.

Bakteriyel vajinit: Oldukça kötü kokulu bir akıntıya yol açar. Akıntı gri, beyaz ya da sarı olabilir. Akıntıyla birlikte ağrı ve iritasyon gelişebilir.

Trikomonas vajiniti: Bakteriyel vajinit gibi oldukça kötü kokulu akıntıya yol açar. Akıntı yeşil, sarı olur. Akıntı miktarı oldukça yoğundur, idrar yaparken ve cinsel birliktelik anında herhangi bir acıya yol açmaz.

Vajinada akıntı tedavisi nasıl yapılır?

Akıntı bakteriyel vajinit nedeniyle ortaya çıkmışsa tedavide antibiyotik kullanılır. Enfeksiyon cinsel yolla bulaşmışsa tedavide eş tedavisi gerekir. Vajina akıntısı mantar enfeksiyonu nedeniyle oluşmuşsa antimantar ilaçları kullanılır. Devamlı nükseden enfeksiyonlarda koruyucu tedaviye gerek duyulur.
" } ] }