{ "title": "Sürekli Geniz Akıntısı", "image": "https://www.akinti.gen.tr/images/surekli-geniz-akintisi.jpg", "date": "19.01.2024 07:57:33", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Sürekli Geniz Akıntısı, Hayatımızda yaşadığımız her hastalık dönemleri büyülü zamanlardır. Sağlıktan daha güzel bir şey yoktur. Yani hayatımızın her anında fiziksel birtakım aksaklıklar olabiliyor. Bunu hayatımızdan çıkartmaya imkânımız yok, ancak sağlığımıza daha iyi bakmalıyız ki hasta olmayalım. Ama bütün bunlara rağmen mutlu olabiliyoruz. Sürekli geniz akıntısı burundan ve sinüslerden boğaza doğru akan akıntıdır. Yani boğazda mukus birikmesi hissidir. Burun, sinüslerden ve boğazdan mukus ismi verilen bir salgı üretir. Bu salgının görevi dokuları nemli ve temiz tutar, solunan havayı nemlendirir, havanın içerisinde bulunan yabancı maddeleri temizler ve enfeksiyonlarla savaşır. Burunda ve sinüslerde üretilen salgılar normalde geriye yani genze doğru akar. Bu doğal salgı, fark edilmeyen akıntıdır. Salgıların burun gerisinde birikmesi sırasında aşağı aktığının hissedilmesi halinde bir geniz akıntısıdır. Çoğunlukla salgıların artması veya koyulaşması sonucunda veya yutkunma bozukluklarında görülebilir. Özellikle mevsim değişimleri ile soğuk kuru ve kirli havalarda, bağışıklık sisteminin güçsüz olduğu durumlarda geniz akıntısı kendini daha fazla hissettirir. Bu sebeple boğazı temizleme hissi uyandıran rahatsız eden bir duyu oluşturur. Geniz akıntısının başlangıç seviyesi bu kadardır. Ancak ilerleyen seviyede boğazı tahriş edebilecek nedenler arasında yemek yeme, su içmek gibi kolay işlemlerde bile ağrı ve acı verir. Bakterilerin sebep olduğu geniz akıntısı ve sinüzit enfeksiyonları için tedavi eden antibiyotikler kullanımı ile rahatlama sağlanabilir.

Sürekli Geniz Akıntısı Neden Olur?

Çevresel Faktörler; Ortamın çok sıcak ve kuru olması, nem oranı az veya yüksek olması, salgının rengini ve akışkanlığını bozar. Bu durum boğazda tahriş eder ve öksürüğe neden olur. Bu amaçla yaşama ortamlarının temiz ve havalandırılmış olması önemlidir.

Hormonal Değişikler; Özellikle hamilelik döneminde hormonal değişikliği bağlı geniz akıntısı görülebilir. Bu belirtiler, hormonal değişiklikler ve kan dolaşımı sırasında kan miktarının artışı sonucunda damarlar üzerine yoğunlaşan basıncın etkisiyle ortaya çıkar.

Bakteriyel Enfeksiyonlar; İnsan vücudu bakteriyel enfeksiyonlara karşı ilerleyen zamanlarda bile her hasta antibiyotik kullanmadan da atılabiliyor. Genelde üst solunum yollarında burun ve sinüs bölgesinde meydana gelir. Kısa sürelidir ve tedaviye olumlu yanıt verir.

Yaşlılık Dönemi; Yaşın ilerlemesi ile mukozada tahribat nedeniyle oluşan geniz akıntısı ve burun akıntısı daha sık görülür. Burun salgısının akışkan duruma gelebilmesi için bol su tüketilmelidir. Alerjik durumlarda ise ilaçlar-antibiyotik ve spreyler kullanılır.

Sistemik Hastalıklar; Çeşitli akciğer hastalıkları, cilt, eklem, böbrek, kalp zarı gibi birçok doku ve organ iltihabına bağlı hastalıklarda geniz akıntısı görülebilir. Bunu yanında burun içini hipertonik şeklindeki tuzlu sularla temizlemek, tedaviye yardımcı olmasıdır.

Sürekli Geniz Akıntısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nazal Alerji; Sinüslerin geniz yolunda bulunan mukus zarının iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bulgulardır. Polipler, burun deliklerinden boğaz bölgesine kadar uzanabilirler. Bu oluşumlar geniz yolunun tıkanmasına neden olur. Bu amaçla alerjiye yol açan maddelerden uzak durmak gerekir. Alerjik durumlarda tedavi amaçlı yapılan steroid spreyler ve antihistaminikler kullanılır. Ayrıca tuzlu burun lavajı, özellikle sinüs enfeksiyonu olan hastalar için yararlı olabiliyor. Bu tedavi, burun tıkanıklığını ve sinüsleri temizlenir.

Bakteriler ve Sinüs; Üst solunum yolu enfeksiyonları sinüzite neden olur. Etken bakteri veya virüslerdir. Alerji de sinüzite neden olabiliyor. Burundaki tıkanıklık sonucu sinüslerin temizlenmesi bozularak içlerinde bakteriler kalabilir ve bu bakteriler sinüzite sebep olabiliyor. Bakteriyel sinüs, viral sinüslere göre kişinin kendisini daha fazla hasta olmasını hissettirir. Sürekli geniz akıntısına neden olabilecek sinüsler şayet çok ileri aşamada ise tedavi amacı ile operasyon uygulanır. Enfeksiyonlar için antibiyotik ilaçlar kullanılabilir.
" } ] }