{ "title": "Sinüzit Akıntısı", "image": "https://www.akinti.gen.tr/images/sinuzit-akintisi.jpg", "date": "22.01.2024 01:08:03", "author": "dudu yıldız", "article": [ { "article": "Sinüzit akıntısı, Sinüzit özellikle kış aylarında en sık rastlanan enfeksiyonlar arasında yer alır. Bu rahatsızlık özellikle migren, boyun, göz, diş problemleri ve beyin tümörleri ile karıştırılabilir. Bu nedenle birçok kişi sinüzit olduğunun farkına varmayabilir. Ancak sinüzit rahatsızlığının bazı belirtileri vardır. Bu belirtiler arasında sinüzit akıntısı denilen ve geniz akıntısının sebepleri arasında da yer alan koyu kıvamlı ve renkte bir akıntı bulunur.

Sinüzit akıntısı nasıl meydana gelir?

Burun ve göz çevresinde bulunan kemiklerin içerisinde sinüs adı verilen boşluklar vardır. Bu sinüsler, alında gözün hemen üzerinde, burnun iki yanında üst çene kemiğinde, gözlerin arasında ve arkasında, burun boşluğunun arkasında kafa tabanında bulunur. Sinüsler küçük kanallar aracılığıyla burun boşluğuna açılır. Sinüsler ve burnun iç yüzeyi mukoza adı verilen hücreler ile kaplıdır. Mukoza hücreleri mukus adı verilen bir salgı üretir ve bu salgının görevi mikropları ve yabancı cisimlerin içeri girmesini önlemek için filtre görevi üstlenir. Sinüslerde ostiumun denilen küçük kanallar bulunur. Bu kanallar sinüslerin havalanmasını ve içerisindeki mukusun boşalmasını sağlar. Bu kanallarının tıkanması ise sinüzitin oluşmasına neden olur. Sinüzit sinüs boşlukları içindeki mukozanın iltihaplanmasıdır. Bunun sonucu olarak mukus akımı gerçekleşmeyecek ve sinüs içerisinde mukus birikir. Devamında sinüzit akıntısı meydana gelir. Ayrıca sinüs içerisinde mukusun birikmesi sonucu bir basınç meydana gelir ve yüzde basınç hissi ve ağrıya neden olur.

Sinüzit çoğunlukla üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında devam eden burun akıntısı ile ortaya çıktığı da görülür. Sinüzit akıntısının oluşmasının en önemli belirtileri şöyledir;
Sinüzit akıntısı özellikle grip ya da nezle durumunda daha da ilerlemektedir. Bu durumda burun akıntısı haftalarca sürerken akıntının rengi de kıvamı da koyulaşır. Sinüzit akıntısı kişinin kronik öksürük, kulaklarda ağrı, yorgunluk ve halsizlik yapar. Sinüzit akıntısının tedavisi için mutlaka gerekli olan muayene yapılmalıdır. Özellikle tedavi amaçlı doktor kontrolünde kişiye antibiyotikler verilir. Bu antibiyotikler sinüzite neden olan mikroorganizmaları yok ederek kişinin rahatlamasını sağlar. Bu rahatsızlık uzun süre tedavi edilmezse kronikleşir başka rahatsızlıklara sebebiyet verebilir.

Sinüzit akıntısı sonucu burunda oluşan tıkanıklığı gidermek için kişinin evde uygulayabileceği bazı yöntemler vardır. Bunlar;
" } ] }