{ "title": "Postnazal Akıntı", "image": "https://www.akinti.gen.tr/images/postnazal-akinti.jpg", "date": "21.01.2024 03:57:10", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Postnazal Akıntı; Halk arasında geniz akıntısı olarak da bilinen boğaza doğru olan akıntıdır. Normalde burun astarında bulunan bezler, solunum yolları mukozal doku tabakasında salgılanan salgı arkaya doğru ilerleyerek uzaklaştırılır ve yenisi yeniden üretilir. Bu üretim günde 1-2 litre arasında olmaktadır. Farkına varmadığımız şekilde arkaya doğru akarak yutulmaktadır. Bu aslında vücudun doğal savunma mekanizmalarından biridir. Bu salgı bulunduğu bölgeyi nemlendirmekte, vücudu virüs, yabancı partikülleri ve bakterilerden uzak tutmaya çalışır. Burun yoluyla alınan hava içerisinde bulunan bu zararlı öğeleri, burun etleri üzerindeki mukus örtüsü tarafından yakalanır ve geriye doğru ilerletilerek yok edilmesi sağlanır. Normal bir şekilde mukus üretimi ve belli oranda düzenli salgılandığında, birey bundan rahatsız olmadan sistem düzenli şekilde işler. Ancak mukusun ön görülenden fazla salgılanması ve yoğunlaşmasını sağlayan faktörler olduğunda, bunun arkasından boğaza doğru akan postnazal akıntı yani geniz akıntısı bireyin rahatsız olmasına neden olur.

Nedenleri; bu akıntıyı yoğunluk kazanmasını sağlayan grip, sinüzit, alerjiler ve sinüs enfeksiyonları, burun içine yabancı madde kaçması, gebelik dönemi, sinüsü etkileyen sorunlar, bazı ilaçların kullanılması, sigara, burunda eğrilik (Septum deviasyon) olması, baharatlı yiyecekler, soğuk ve sıcak hava şartlarına, dumana kaşı hassaslık ve kimyasallar postnazal akıntıya neden olabilir. Mukusun fazlalığı bazı kişilerde sorun çıkarmasa da akıntının oluştuğu, bölgeden uzaklaştırılamaması sorun oluşturabilmektedir. Yutma sorunu varsa, postnazal akıntı gibi belirtiler oluşmasına neden olabilir ve boğazda sıvı birikmesini sağlar. Özellikle yaş, reflü gibi etkenlerde böyle akıntılar olabilir.

Belirtileri; Postnazal akıntıda devamlı olarak boğazın temizlenme hissi ortaya çıkar. Birey boğazdaki sıvı nedeniyle rahatsız olur. İçeriğinde iltihaplı maddeler bulunduğundan geniz akıntısı gecel uyku halinde daha fazla etkili olur. Hatta öksürük nöbetlerinin olmasına da sebep olabilir. Kronik öksürük nedenleri arasında en fazla etkili olan postnazal akıntıdır. Birey boğazına inen akıntıyla sesinin daha boğuk olduğunu hisseder ve sonuçta boğaz ağrısı kendini gösterebilir. Mukusla, Burun boşluğu ile kulağı birleştiren tüpte tıkanıklık oluşursa, oldukça ağrılı bir kulak enfeksiyonu baş gösterebilir. Sinüs geçitlerini bloke ederse, bireyde sinüs enfeksiyonu meydana gelebilir.

Tedavisi; Geniz akıntısı tedavisinde tanıya bağlı bir tedavi yolu izlenilir. Tanı eğer bakteriyel enfeksiyon varsa antibiyotik tedavisi uygulanır. Fakat yeşil, sarı mukus her zaman bakteriyel enfeksiyonu işaret etmez. Alerji nedeniyle oluşan geniz akıntısı steroid, sprey türü ilaçlar yaralı olabilir. Ancak mukus kuruduğundan tüm antihistaminikler etkili olamayabilir. Soğuk algınlığı halinde bile mukus rengi değişebilir. Bu durumda virüsler etkili olduğundan, antibiyotik tedavisi etkili olmaz. Viral ve sinüzit enfeksiyonlarında dekonjestanlar, antihistaminikler akıntının giderilmesinde etkili olabilir. Tedavi sırasında sümüksü salgının inceltilmesi de denenebilir. Kalın kıvamda olan sümüksü salgı kişiyi daha fazla rahatsız eder. Salgının inceltilmesi enfeksiyona neden olan kulak ve sinüslerin işlevselliğini yerine getirmesine yardımcı alabilir. Bu tür akıntılarda bol sıvı tüketimi de yaralı bir tedavi seçeneğidir.

Bu seçeneklerin yanında tedavide yardımcı olacaklar ise şu şekilde sıralanabilir. Salgının inceltilmesi için mucinex türevi ilaçlar kullanılabilir. Tuzlu burun spreyi ya da burun yıkama işlemleri yapılabilir. Bulunulan ortamın havası nemlendirilebilir. Akıntının boğazın arkasında toplanmasına engel olmak için özellikle gece yatarken yastıkla destek yapılmalıdır.

Postnazal akıntı 10 günden fazla sürmesi halinde, bunun yanında hırıltı, ateş gibi şikâyetlerin bulunması halinde mutlaka Uzman bir doktora müracaat edilmelidir. Kapsamlı bir muayeneden sonra, geniz akıntısının nedeni belirlenebilir ve uygun bir tedavi seçeneği uygulanabilir.
" } ] }