{ "title": "Pembe Akıntı", "image": "https://www.akinti.gen.tr/images/pembe-akinti.jpg", "date": "21.01.2024 03:06:29", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Pembe Akıntı, akıntı rahim ağzı salgılarıyla sayesinde sürekli kendini yenileme şansına sahip olan vajina dokusunda bulunan atıklara verilen isimdir. Ergenlik döneminden menopoz dönemine kadar çoğu kadında görülen bir olaydır. Bazı akıntılar dikkate alınarak incelenmesi gerekirken bazı akıntılar ise vücudun kendi seyrinde ilerlerken sağlıklı olduğunu gösteren akıntılardır. Akıntılar fizyolojik ve patolojik olmak üzere iki farklı grupta incelenir. Fizyolojik akıntılar vücudun üreme sisteminin olağan düzeyde çalışabilmesi için oluşan akıntılar olduğu için ve sağlıklı her kadında görülmesi gereken bir akıntı olduğu için endişelenmeye gerek yoktur. Bu akıntılar adet döneminde döllenemeyen yumurtayı vücuttan atmak için meydana gelmiş adet akıntısı, vajina içindeki yabancı maddelerin içeriye girmeden dışarı atılabilmesi için sürekli salgı üreten mukoza akıntısı ve yumurtlama döneminde görülen akıntılardır. Fizyolojik akıntılar, normal bir durum olarak değerlendirilir. Patolojik akıntılar ise genital bölgede bir problem olduğunun işaretidir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Patolojik akıntılar genellikle kendi içinde vajina enfeksiyonu olan vajinit, rahim ağzı enfeksiyonu olan cercivit olarak gruplandırılır. Bu akıntılar genellikle idrar yaparken, ilişki sırasında yanma hissine ve ağrıya neden olur. Fizyolojik akıntılar şeffaf ya da yarı saydam renkte, elastik bir kıvamda ve kokusuzdur. Patolojik akıntılar ise koyu sarı renkte, peynir kesiği gibi kıvamlı ve kokuludur.

Pembe akıntı Neden Olur?

Kadınlar belli dönemlerde pembe renkli akıntılarla karşılaşabilir. İmplantasyon adı verilen pembe renkli akıntı bazı zamanlarda adet dönemi öncesine dek gelebilir. O nedenle genelde kadınlar pembe akıntı ile karşılaşınca hamilelik belirtisi olduğunu düşünür. Çünkü embriyonun rahme düşmesiyle rahimde pembe renk kanamaların oluşmasına sebep olur. Pembe akıntı fallop tüpleri içinde kadın üreme hücresi olan yumurtayla erkek üreme hücresi olan spermin birleşmesi ve bu birleşme sonucu rahmin iç tabakalarına doğru ilerlemesi ile oluşur. Bu ilerleme rahmin iç duvarlarında çok hafif de olsa kanamalara neden olur.

Hamilelik durumuna bağlı kadınlarda hormonal salgılardaki değişikliğe bağlı olarak östrojen hormon seviyesinde artışlar görülür. Östrojen hormonu salgılanmaya devam ettikçe rahmin iç zarı da kalınlaşmaya devam eder. Bir süre sonra rahmin iç zarı kırılır pembe bir akıntı meydana gelebilir. Bu periyotta pembe akıntı miktarı östrojen hormonu seviyesi ile paralellik gösterir. Normalde berrak pembe ve yarı akışkan kıvamda olacak şeklinde görülür. Ortaya çıkan pembe akıntı genellikle döllenmiş yumurtanın rahme ilerlemeye çalışmasından kaynaklanan bir akıntıdır. Bu pembe akıntı kimi zaman bayanlarda farklı renkte de görülebilir. Bünyesel farklılıktan dolayı her kadında değişkenlik gösterebilir. Bazı kadınlarda bir gün boyunca sürerken bazı kadınlarda ise birkaç gün boyunca sürebilir. Ancak bazı durumlarda hamilelik belirtisi yanıltıcı bir durum olabilir. Pembe akıntı bazen sıkıntılı durumların da belirtisi olabilir. Bunlar genellikle çeşitli bakteri ve mantar enfeksiyonlarının vajinal bölgeye yerleşerek burada çoğalmasıyla oluşan rahatsız edici durumlardır. Eğer pembe akıntı döl yatağındaki bir bakteriden kaynaklanıyorsa döl yatağı mantarı yaşandığı için de pembe akıntı görülebilir. Kişisel hijyene dikkat edilmediği durumlarda genital bölge sürekli nemli olduğu için mantar oluşumu çok kolay olur. Ayrıca akıntıda koku varsa bu durumda bir hastalığın haberci olabilir ve tıbbi bir müdahale gerektirebilir. Bunun kesin olarak anlaşılabilmesi için doktor kontrolü gerekir.
" } ] }