{ "title": "Koyu Renk Akıntı", "image": "https://www.akinti.gen.tr/images/koyu-renk-akinti.jpg", "date": "21.01.2024 06:07:34", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Koyu Renk Akıntı, akıntı denildiğinde ilk akılda beliren genel olarak vajinadan gelen sıvılardır. Bu akıntılar kadınlarda sıklıkla görülebilir. Bazı akıntılar ciddiye alınarak üzerinde inceleme yapılmasını gerektirebilir. Bazı akıntılar ise vücudun ne kadar sağlıklı olduğunu göstermeye işarettir. Akıntının rengi, kokusu ve yoğunluğu var olan bir rahatsızlığın nedeni hakkında yaklaşık olarak bir bilgi verebilir. Ergenlik döneminden menopoza kadar olan dönemde sağlıklı her kadında yumurta hücresinin üretildiği östrojen hormonunun da yardımıyla vajende bulunan bezlerden sürekli bir salgı salgılanır. Böylece vajen mukozası her zaman ıslak ve nemli kalır. Vagen mukozası içinde doğal halde bulunan birtakım mikroorganizmalar vagendeki glikojeni parçalayarak aside çevirir. Rahim mukozası adı verilen içi dokuda yer alan endometrial hücresi sürekli yenilenme özelliği gösterir. Bu yenilenme sürecinde hücrelerin eskileri vücuttan atılarak yerine yenileri yapılır. Bu durum ortamdaki pH değerinin dengede olmasını sağlar. Sağlıklı vücutta pH 4-4.5 civarındaki bir değerde olmalıdır.

Koyu Renk Akıntı Neden Olur?

Koyu renk vajinal akıntıda ilk akla gelen nedenlerden bir tanesi enfeksiyon oluşumuna sebep olan mikroplardır. Fakat her akıntı her zaman bir hastalığı işaret etmeyebilir. Örneğin, kadınlarda adet döngüsünün belirli dönemlerinde görülen şeffaf, kokusuz akıntı doğaldır. Bu tür akıntılar genelde hormonların hareketiyle oluşur ve bir süre sonra kendiliğinden geçer. Adet dönemindeki koyu renk akıntı, kadının adet döneminin başında ya da sonunda görülen normal olarak karşılanması gereken bir vajinal bir akıntıdır. Tamamen doğal olan bir akıntının miktarı fazla olup, kişiyi rahatsız etmesi akıntı için önemli bir rol teşkil etmez. Genellikle koyu kıvamlı ve kokusuzdur. Östrojen hormonunun artmasıyla gerçekleşir ve vücuda bir zararı yoktur. Eğer akıntı kokuyorsa bu hormonal bir rahatsızlığın da belirtisi olabilir. Burada önemli olan koyu renk akıntının yapısı ve zamanlamasıdır.

Leke şeklinde meydana gelen koyu renk akıntı kadınlarda yumurtlama döngüsünün bir doğal bir parçasıdır. Adet dönemi sürecinde görülen koyu renk akıntının büyük bir çoğunluğu, atılması zaman isteyen vücutta kalmış eski kan nedeni ile meydana gelir. Önceki dönemden kalan kan adet döneminin başlangıcında koyu renk lekeler halinde belirmeye başlayabilir. Adet döneminin sonlarına doğru adet dönemi bitiyor gibi hissedilse de vücutta kalan eski kan tamamen vücuttan atılamadığı için koyu renk akıntılar halinde gelmeye devam edebilir. Kadınlarda geciken adet dönemleri de açık ya da koyu renk akıntılara neden olabilir. Dengeli beslenme ve bol su içme gibi yöntemler ile üstesinden gelinebilir. Kadınlarda koyu renk vajinal akıntıya özellikle ağrı, şişkinlik gibi belirtiler eşlik eder. Eğer bu belirtiler alt karın bölgesinde şiddetli bir şekilde hissedilirse bu ektopik gebelik belirtisi de olabilir. Koyu renk akıntının olmasında bir diğer nedeni ise kullanılan doğum kontrol haplarıdır. Bu haplar vücut yapısında önemli hormonsal değişikliklere ve genellikle âdet kanaması dışında koyu renkte akıntıya neden olabilir. Bir kadının doğum kontrol hapı kullanmaya başladıktan sonra kendi hormonlarının işlevini dengede tutabilmesi için altı ile sekiz hafta civarında bir süre geçmesi gereklidir. Ayrıca bazı kadınlarda cinsel ilişkiden sonra da koyu renk akıntı görülebilir. Bu durum yanma, kaşıntı ve cinsel ilişkide rahatsızlığa yol açar. O nedenle cinsel ilişki sonrasında görülen koyu renk akıntı tedavi gerektiren bir durum olabilir.

Koyu Renk Akıntının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kadınlarda görülen koyu renkteki akıntıların hangi sebeplerden kaynaklandığının anlaşılabilmesi için kişinin mutlaka kadın doğum uzmanına görünmesi gerekir. Bu durum bir sağlık sorunundan kaynaklanıyorsa hastalığın nedenine yönelik ilaç tedavisi yöntemine ihtiyaç duyulabilir. Koyu renk akıntının araştırılması için kadın doğum uzmanları sıklıkla smear testi ve hormon tahlilleri isteyebilir.

" } ] }