{ "title": "Kokulu Akıntı", "image": "https://www.akinti.gen.tr/images/kokulu-akinti.jpg", "date": "20.01.2024 17:36:38", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Kokulu akıntı, bu şikâyet bayanların karşılaştığı sıkıntılar içerisinde yer alır. Bu kişilerle bulunan akıntının rengini, kokusu ve yapısına dikkat etmek gerekir. Süt kesiği kıvamında olan akıntılar fizyolojik akıntı olarak değerlendirilirken; kahverengi veya sarımsı akıntılar diğer akıntı türünün rahatsız edici olan kokulu akıntılar arasında bulunur. Bakteriyel sebeplerden dolayı vajinal bölgenin enfeksiyonlara karşı bu bölgede akıntılar olması normal olarak kabul edilir. Aşırı derecede bulunan ve kokulu akıntılarda doktor muayenesi gerekir. Cinsel ilişki sırasında görülürken cinsel yolla bulaşması mümkün değildir. Kokulu akıntı bakteriyel vajinit özellikle de adet döneminde ve cinsel ilişki esnasında ciddi koku oluşmasına neden olur. Kokmuş et kokusu gibi ya da kokmuş balık kokusu aşırı kokuyu gidermek için vajinal duş ve kokulu sabunlar kullanılarak temizlenmeye çalışılması sakıncalıdır. Bunun dışında vajinal bölgede şeffafa yakın bir renkte akıntı meydana gelir. Gebelikte ve yumurtlama döneminde de fizyolojik olarak vajinal bölgede akıntı meydana gelebilir. Kadınların hemen hemen hepsinde görülen kokulu akıntı veya normal akıntı yumurtlama döneminde daha da fazla artar.

Kokulu akıntı ve rengi

Vajinal bölgede bulunan akıntının kahverengi olması veya yeşilimsi bir renkte olması birtakım sorunların olduğunu gösterir. Sarı renkli akıntı çoğu zaman enfeksiyon göstergesi olup; kötü koku olmasının yanında kaşıntı, alt bölgede şişme, karın ağrısı gibi şikâyetler ile görülebilir. Üreme zamanında kadınlarda az miktarda vajinal akıntının olması normal karşılanırken; akıntının eski hücreleri ve bakterilerin dışarı atmak için oluşması beklenir. Böyle oluşumlar dikkate alınması gerekir. Böyle durumda vajinanın temizlenebilmesi etrafında bulunan kılların sürekli kesilmesi gerekir. Vajinal akıntının rengi ve kokusundaki herhangi bir değişim normal olarak kabul edilmeyerek vakit kaybedilmeden doktora gidilmesi gerekir. Kaşıntının yanında yanma hissi veya bu bölümde olan tahribat ile kötü kokulu akıntısı bulanıyor ise vücutta enfeksiyon bulunduğunun işareti sayılarak vakit kaybedilmeden jinekolojik muayene edilmesi gerekir.

Peynir kesiği şeklinde bulunan kokulu akıntı, bakteriyel akıntılar arasında yer alırken; vajinozis Antibiyotikler ile tedavi edilmesi sağlanır. Antibiyotikler aynı zamanda servisit tedavisi için gereklidir. Problemlerin dikkate alınması pelvik iltihaplı hastalığına neden olduğu için kısırlığa bile neden olduğu gözlenir. Kullanılacak olan ilaçlar ile Vajinal mantar enfeksiyonu tedavisi içinde oldukça önemli olduğu için uygulanacak tedavi ile bu oluşumun giderilmesi sağlanır.

Kokulu sarı akıntı, meydana gelen bu akıntı sağlık sorununa ile ilişkilendirilmesi gerekir. Enfeksiyon bunun türleri içerisinde yer alırken kaşıntının yanında başka bulgularda oluşur. Hastalığında altında yatan asıl nedenin belirtilmesi gerekir. Daha sonra tedaviye başlanır. Hastalığın seyrine bağlı olarak tedavi süresi ve tedavi işlemi değişebilir. Enfeksiyonlara karşı Antibiyotik kullanımı ile bu bölgede bulunan sarı akıntı ve kokuların giderilmesi sağlanır. Servikal polip kanal içinde kırmızı renkli ve sarı akıntı meydana gelebilir. Sarı ve kanlı akıntı Gonera hastalığının habercisidir. Bu problem görülen kişilerin kokulu akıntının yanında yanma hissi oluşmasının yanında adet dönemlerinde şiddetli kanamalar oluşmasına neden olur.

Kokulu akıntı ve yapılması gerekenler

Kokulu akıntısı bulunan kişilerin öncelikle akıntının nedenini öğrenmek için gerekli muayenelerinin ve testlerinin yapılması gerekir. Muayene sonrasında antibiyotik ilaçlar kullanılarak bu akıntıların geçmesi desteklenir. Ayrıca kokulu akıntısı olan kişilerin giydiği iç çamaşırlarına dikkat etmeleri gerekir. Pamuklu iç çamaşırları kullanmaları gerekirken, akıntısı olan kişilerin günde en az iki sefer iç çamaşırlarını değiştirmeleri tavsiye edilir.
" } ] }