{ "title": "Hamilelikte Beyaz Akıntı", "image": "https://www.akinti.gen.tr/images/hamilelikte-beyaz-akinti.jpg", "date": "21.01.2024 10:37:27", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "
Hamilelikte Beyaz Akıntı, kadınların hamilelik dönemimde sıklıkla karşılaştığı bir vajinal akıntıdır. Hamilelik döneminde hormonların olağandan fazla genişleyen vajina çevresine yaptığı etkiden kaynaklanır. O nedenle beyaz akıntının şiddeti hamilelik süresi ilerledikçe artabilir. Hamilelikte beyazakıntı hamileliğin ilk aylarından itibaren başlar ve genellikle doğuma kadar devam eder. Burada önemli olan akıntının özelliklerinin takip edilmesidir.

Hamilelikte Beyaz Akıntı Belirtileri ve Neden Olur?

Hamilelikte yaşanan beyaz akıntı, tıp dilinde lökore adıyla bilinir. Beyaz akıntı içeriğindeki asit oranına bağlı olarak bazı durumlarda kokulu da olabilir. Hamilelikte beyaz akıntı vajinal enfeksiyonların da habercisi olabilir. Bu enfeksiyonların nedenlerini bakteriler, mantarlar ya da parazitler olabilir. Normalde hafif sulu ve açık beyaz, berrak olan bu akıntının sarıya yakın bir renk alması, kıvamının peynir kesiği gibi koyulaşması ve çok ağır koku yapması vajinal enfeksiyonların belirtileridir. Bu belirtilerin dışında vulvada kaşıntı hissi gözleniyorsa bu enfeksiyon yaşanma olasılığı biraz daha artırır. Kaşıntının yarattığı tahrişe bağlı olarak ortaya çıkan kızarıklık ve idrar yaparken yanma hissi diğer sık karşılaşılan durumlar arasında yer alır. Hamilelikte beyaz akıntı, enfeksiyonların yarattığı trichomonas vajiniti olarak da ortaya çıkar. Bu durumun en sık belirtisi köpüklü ve beyazdan sarı renge dönmüş akıntıdır. Kesin olmamakla birlikte hamilelikte suyun erken gelmesi ve erken doğum tehlikesine neden olabileceği düşünülür. Beyaz akıntının dışında hamilelikte sık görülen diğer vajinal enfeksiyonlar da pamukçuk ve trikomoniyazdır.

Üstesinden Gelme Yöntemleri Nelerdir?

Hamilelikte görülen beyaz akıntı kolaylıkla tedavi edilebilecek bir durumdur. Beslenme ve günlük yaşam alışkanlıklarına özen gösterildiği takdirde ilaç kullanmadan da giderilebilir. Hamilelik döneminde ilaç kullanımı bebeğe direkt olarak zarar vereceği için pek tavsiye edilmez. İlaç yerine genellikle fitil kullanımı tercih edilir. Hamilelikte beyaz akıntıyla baş etmek için ilk akla gelen çeşitli markalarda ve marketlerde kolaylıkla temin edilebilen günlük pedlerdir. Uzun süreli günlük ped kullanımı vulvayı sürekli ıslak bırakacağı için akıntının şiddetine göre gün içerisinde birkaç kez mutlaka değiştirilmesi gerekir. Mantar enfeksiyonu nemli ortamda büyüdüğü için genital bölgenin mutlaka kuru tutulması gerekir. O nedenle ped değiştirilmediği takdirde mantar enfeksiyonu oluşumuna zemin hazırlanmış olacaktır. Kadınların yaklaşık olarak %75'inden fazlası hamilelik süresi boyunca en az bir kez mantar enfeksiyonu geçirir. Bu da beraberinde daha fazla beyaz akıntıya sebep olur. Ayrıca pudralı ve parfümlü günlük ped kullanımında da kaçınılması gerekir. Çamaşır seçimlerinde mutlaka pamuklu olanlar tercih edilmelidir. Gün içinde iki kez çamaşır değiştirilmelidir. Çamaşırlar kullanılmadan önce ütülenmelidir.

Genel olarak tuvalet ve vajina temizliğinize ve dikkat edilmelidir. Hamilelik süresi boyunca vajinanın içini yıkamak vajinadaki pH dengesini bozacağı için tercih edilmemelidir. Vajina temizliğinde vajen içine kaçan su miktarı önemsiz olmasına rağmen basınçlı su tercih edilmemelidir. Vajina temizliğinde sabun kesinlikle kullanılmamalıdır. Sabun yerine genital bölgeler için özel olarak üretilmiş solüsyonlar ve jeller tercih edilmesi vajinanın sağlığı açısından daha faydalıdır. Cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanılması enfeksiyon riskini bir nebze olsun azaltacaktır. Prezervatif seçiminde değişik kimyasal maddeler ya da esanslar içerenlerinin tercih edilmemesine dikkat edilmelidir. Bu da beyaz akıntıya sebep olan etkenleri ortadan kaldıracaktır. Cinsel ilişkiden sonra temizlenen genital bölge ıslak kalmamalıdır. Genital bölge havlu ile kurulanmalıdır. Tüm bunların dışında beyaz akıntı gün içinde ikiden fazla kullanılan iç çamaşırını ıslatacak kadar yoğunlaşmışsa, baş dönmesi yaşanıyorsa hemen hastaneye başvurulmalıdır.
" } ] }