{ "title": "Gebelikte Akıntı", "image": "https://www.akinti.gen.tr/images/gebelikte-akinti-7433.jpg", "date": "21.01.2024 06:19:11", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Gebelikte akıntı, gebelik döneminde birçok anne adayı akıntı gibi problemlere maruz kalabilir. Bu dönemde yaşanan akıntı genelde gebeliğe bağlı olarak yaşanır. Aşırıya kaçmadığı sürece herhangi bir sorun oluşturmaz ve tedaviye gerek duyulmaz. Ancak gebelik döneminde bazen akıntı vajinal enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Vajinal enfeksiyonlar mantar, bakteri ve parazitlerden kaynaklanabilir. Gebelik döneminde yaşanan akıntının normal mi yoksa fizyolojik mi olduğu önemlidir ve bunun anlaşılabilmesi için mutlaka bir doktora danışılmalıdır.

Gebelikte akıntı ne zaman başlar?

Gebelikte yaşanan akıntı gebeliğin ilk aylarından itibaren başlayarak doğum gerçekleşene kadar sürer. Gebeliğin son dönemlerinde anne adaylarından gelen su bazen akıntıyla karşılaştırılabilir. Bu doğum için acil bir durumdur ve akıntıyla ayrıştırılması gerekir.

Gebelikte akıntı çeşitleri nelerdir?

Gebelik döneminde yaşanan akıntının doktor tarafından tespit edilmesi ve gerekli durumlarda tedavi edilmesi gerekir. Bu dönemde akıntı farklı şekillerde meydana gelebilir. Akıntının rengi, yoğunluğu, kokusu teşhis ve çeşidi için tanıda önemlidir.

Gebelikte yaşanan ve en sık karşılaşılan akıntılar fizyolojik akıntılardır. Fizyolojik olarak gelişen akıntıların rengi şeffaf ve beyaz renkte olabilir. Fizyolojik akıntılar hafif kokulu olabilir. Zamanla akıntının rengi ya da kokusu değişirse mutlaka vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Gebelikte yaşanan akıntı mantar enfeksiyonuna bağlı olarak gelişebilir. Bu akıntı beyazdır ve genelde vajinada kaşıntıya yol açar. Gebelik döneminde sık karşılaşılan bir akıntı türüdür ve bağışıklık sisteminin zayıflamasından dolayı kaynaklanır. Ayrıca hormonlardan da kaynaklı gelişebilir. Gebelikte mantar enfeksiyonu nedeniyle akıntı yaşanıyorsa tedavisinde fitil ve kremler kullanılabilir. Uygulanan tedavi sonrasında akıntı kontrol altına alınsa da tekrarlama olasılığı yüksektir. Gebelikte yaşanan mantar enfeksiyonları bazen önemli bir sorunun habercisi olabilir. Bu nedenle doğum öncesi mutlaka tedavi edilmesi gerekebilir. Aksi halde doğum sonrasında bebekte pamukçuk hastalığı gelişebilir.

Gebelik döneminde yaşanan akıntının diğer bir nedeni de bakteri enfeksiyonudur. Bakteri enfeksiyonu genelde cinsel birliktelikle bulaşan bir enfeksiyon türüdür. Bu nedenle cinsel birliktelik anında partnerin prezervatif kullanması sağlık açısından önemlidir. Bu sayede bakteri enfeksiyonlarından korunmak mümkün olur. Gebelikte oluşan bakteri enfeksiyonu erken doğum gibi riskleri arttırabilir. Tedavi edilmesi anne ve bebek açısından önemlidir.

Gebelikte akıntıdan korunmanın yolları
Gebelikte akıntı için ne zaman doktora başvurulmalıdır?

Yaşanan normal akıntının renginde, yoğunluğunda ve kokusunda bir değişiklik fark edilmişse ve yaşanan akıntı rahatsızlık verecek boyutlara ulaşmışsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Gebelikte fizyolojik olmayan akıntı neden olur?
" } ] }