{ "title": "Devamlı Burun Akıntısı", "image": "https://www.akinti.gen.tr/images/devamli-burun-akintisi.jpg", "date": "20.01.2024 04:41:07", "author": "TURGUT KAYNAK", "article": [ { "article": "Devamlı Burun Akıntısı, Burun akıntısı olayı, sinüslerin gün içerisinde ürettiği mukusun, üst solunum yolları rahatsızlığından dolayı artması olayıdır. Bu burun akıntısı farklı sebeplerden dolayı bazen üst solunum yolları enfeksiyonu tedavisi görsek bile akmaya devam eder, bu durum da sürekli burun akıntısı olayını gerçekleştirir. Burun akıntısı ya da devamlı burun akıntısı olayı her yaşta kişilerde meydana gelebilir. Burun akıntısı rahatsızlığı üst solunum yolları enfeksiyonuna bağlı olarak yetişkinlerde senede 2-3 defa meydana geliyorsa eğer çocuklarda ise bu sayı senede 7-8 defaya çıkabiliyor. Çocuklarda bu durum genellikle geniz akıntısı, grip, soğuk algınlığı olarak meydana gelir, bunun yanı sıra daha küçük yaşlardaki çocukların çok meraklı olmalarından dolayı burun deliklerine yabancı bir cisim sokabilmeleri de burun akıntısının devamlılığını sağlayabilir. Önemli olan bu durumun en kısa zamanda tedavi edilmesidir. Çünkü özellikle çocuk yaşlarda burun akıntısının kalıcılığı daha fazla görülür. Eğer erken tedavi edilmezse alerjik bir olaya ya da bu durum ilerideki zamanlarda sinüzite çevirebilir, sinüzit ya da alerji genellikle kalıcı bir rahatsızlıklardır. Bu şekilde kalıcı bir hastalığa sahip olmakta, kişinin ömür boyu yaşam kalitesini düşürebilir.

Devamlı Burun Akıntısı İçin Alınacak Tedbirler

Maalesef devamlı burun akıntısı önlenemez. Fakat devamlı burun akıntısına sahip olmamak için bazı tedbirler alınabilir. Grip ya da soğuk algınlığı olduğumuzda, mikrop ve bakterileri kendimizden uzak tutmak için, hijyenimize normalden iki kat daha fazla dikkat etmemiz gerekmektedir. Bunun yanı sıra burnumuzu yıkadıktan sonra mutlaka temiz bir peçete ya da havlu ile güzelce kurutmamız gerekir. Zira dikkat etmezsek devamlı burun akıntısının yolunu açmış oluruz. Burnumuzu sık sık tuzlu suyla yıkamak hem sinüslerin açılmasına hem de rahat nefes almamıza yardımcı olacaktır. Eğer burun akıntısı alerjik bir seviyede ise alerjiyi tetikleyecek şeylerden uzak durmanız gerekmektedir. Genellikle alerjiyi tetikleyecek şeyler, sigara dumanı, hava kirliliği, çeşitli tozlar ve polenlerdir, özellikle bunlardan uzak durmamız gerekir. Eğer durum çoktan sinüzite çevirmiş ise sinüzit içinde, özellikle soğuk kış aylarında başımızı sürekli sıcak tutmamız, banyodan çıktıktan sonra kesinlikle saçımızı kurutma makinesi ile kurutmamız gerekmektedir. Bu sayılanları düzgün bir şekilde yaptığınız taktirde devamlı burun akıntısının az da olsa önüne geçmiş olursunuz.

Devamlı Burun Akıntısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Devamlı burun akıntısının tedavisi yoktur, sadece burun akıntısının devamlı hale gelmemesi için bir tedavi süreci vardır. Devamlı burun akıntısını azaltmanın ya da belli sürelerde durdurmanın yolları vardır. Öncelikle gribal enfeksiyon durumlarında hastalık ayakta geçirilebilen seviyedeyken, evde kendimizde bol C vitamini alarak, özellikle gribal enfeksiyonlara iyi gelen ıhlamur, ada çayı, nane limon, mercanköşk gibi bitki çayları hazırlayabiliriz. Bunların yanı sıra burun akıntısıyla birlikte öksürük varsa eğer, limonlu bal, ballı karabiber, zeytinyağı gibi öksürüğü yumuşatacak şeyler tüketebiliriz. Bu kadar evde uğraşmamıza rağmen burun akıntısının devamlılığı sürüyorsa daha fazla gecikmeden bir doktora gitmemizde yarar vardır. Hastalığın ilerlemesine göre doktorun vereceği antibiyotik ilaçlar, çeşitli boğaz ya da burun spreyleri ve eğer baş ağrısı gibi ağrılarınız varsa, ağrı kesiciler bu rahatsızlığı atlatmanıza yardımcı olacaktır. Eğer devamlı burun akıntısı alerjen bir sebepten ileri geliyorsa, özellikle bahar aylarında doktorun ön göreceği alerjik ilaçları kullanmanız gerekmektedir.
" } ] }