{ "title": "Çocukta Geniz Akıntısı", "image": "https://www.akinti.gen.tr/images/cocuklarda-geniz-akintisi(2).jpg", "date": "21.01.2024 19:37:45", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Çocukta geniz akıntısı, basit bir soğuk algınlığı sebep olabilirken alerjik bir hastalığın belirtisi de olabilir. Geniz akıntısı burun içindeki veya sinüslerdeki sıvı kıvamda bulunan mukusun boğaza doğru akmasıdır. Burun ve sinüslerde meydana gelen mukusun en önemli görevi bakterilerin vücuda girmesini engelleyerek bu bakterilere karşı vücudu korumaktadır. Vücut yaklaşık olarak bir gün boyunca 1-2 litre arası mukus üretir. Salgının burun dışına çıkmasıyla sümük meydana gelir. Burundan vücuda giren herhangi bir bakteri öncelikli olarak burun kılları tarafından tutularak engellenmeye çalışılır. Engellenemeyen bakteriler burundaki anti bakteriyel salgılarla vücuda giren mikropları öldürmeye çalışır. Sinüsler ve burun içindeki mukusu artıran birçok neden vardır. Özellikle gribal enfeksiyonlarla bu salgının artmasını sağlar. Burun dışına sümük olarak çıkamayan bu sıvı genze doğru boğaza tarafına akmaya başlar. Vücudun düzenli şekilde çalışmasına yardımcı olan mukus, vücut tarafından normalden daha fazla üretilmeye başlanadığında geniz akıntısı meydana gelir.

Çocukta Geniz Akıntısı Belirtileri Nelerdir?

Çocukta geniz akıntısının birden fazla belirtisi olabilir. Genize doğru ilerleyen bu akıntı yaşça büyük çocuklar tarafından hissedebilir durumdadır. Yatar pozisyonda akıntının genze doğru ilerlemesi daha da hızlı olacağı için aniden öksürük başlaması geniz akıntısının en belirgin göstergesidir. Bunun en büyük sebebi akıntının resöptörleri uyararak öksürük yapmasıdır. Geniz akıntısının bir diğer belirgin özelliği de ağız kokusudur. Var olan geniz akıntısına mikrop eklenmesi ağız kokusuna neden olur. Genize akan sıvı içeride enfeksiyonlara maruz kalırsa saydam olan sıvının rengi sarı veya yeşil renge doğru değişmeye başlar. Mikrop kapan geniz akıntısının rengindeki bu değişiklik mide bulantısı ve kusma yapabilir. Mikrop kapan geniz akıntısı uzun süre varlığını sürdürürse orta kulak iltihabına kadar neden olabilir. Çocukta geniz akıntısı alerjik sebeplerden ötürü de oluşabilir. Özellikle alerjik nezleye bağlı olarak gelişen akıntı geniz etinin büyümesine neden olabilir. Geniz etinin büyümesi ayrıca gece uyurken horlamalara, geceleri ağzın açık kalmasına sebep olur. Bu da çocukların gece uyurken rahatsız olmasına derin uykuya geçememesine sebep olur. Alerjik nezleye bağlı geniz akıntısı ayrıca boğazda kaşıntıya ve gıcık oluşumuna neden olur. Geniz akıntısının bir diğer belirtisi de sinüzit gelişmesidir. Sinüzit gelişmesine bağlı olarak burun tıkanması ve beraberinde baş ağrısı yaşanır. Ayrıca vücudun yarattığı bu mikropların dışında, doğum kontrol hapları ve tansiyon ilaçları başta olmak üzere kullanılan bazı ilaçlar ve baharatlı gıdalar da geniz akıntısının oluşmasına ve hatta artmasına sebep olur.

Çocukta Geniz Akıntısı Neden Olur?

Belirtilerde olduğu gibi çocuklarda geniz akıntısının nedenleri de çok fazla olabilir. O nedenle bunların başlıcalarını sıralamak yeterli olacaktır. Nedenler arasında en sık grip, sinüzit ve alerjik nezle yer alır. Bu nedenler için çocuk alerji uzmanının inceleme yapması ve alerjinin neye bağlı olduğu testlerle tespit edilmelidir. Alerjik nezle genelde kendini burunda kaşınma ve burun tıkanması olarak gösterir. Yaşanacak soğuk algınlığı genellikle sinüslerdeki mikroplara bağlı olarak geliştiği için geniz akıntısı oluşumuna sebep olacaktır. Yaşanacak soğuk algınlığının temelinde bağışıklık sisteminin güçsüzlüğü yer alır. Nedenlerin geneline birden bakıldığında birbirinden bağımsız gelişen durumların olmadığı gözlenecektir. Her neden birbirine bağlı olarak gelişir.

Çocukta Geniz Akıntısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Geniz akıntısının tedavi edilmesi için öncelikli olarak aşırı mukus oluşumuna neden olan sebeplerin ortadan kaldırılması gerekir. Bunun için çocukların sağlıklı zamanlarında da burnun düzenli şekilde su ile temizlenmesi gerekir. Su ile vücudun içeriden de temizlenmesi geniz akıntısı tedavisinde tercih edilir. Günde en az 8-10 bardak su tüketmek fazla mukus oluşumunu bir nebze olsun engelleyecektir. Burun temizliği için ilave olarak burun spreyleri de kullanılabilir. Ayrıca üst solunum yollarını yumuşak tutmak için buhar banyosu tercih edilmesi ve yaşam alanlarında nemli hava tedariği sağlanmalıdır. Bunların yanında geniz akıntısına faydalı olacak bazı bitkilerin kullanımı da vücutta genel bir rahatlama hissi yaratacaktır.
" } ] }