{ "title": "Burun Akıntısı", "image": "https://www.akinti.gen.tr/images/burun-akintisi(1).jpg", "date": "20.01.2024 13:53:17", "author": "Kenan Erpulat", "article": [ { "article": "
Burun akıntısı, vücudumuzda çoğu yerinde bulunan maddedir. Birçok görevi faydası bulunan bu malzeme burunda da yararlı ve bir amacı vardır. Mukus bakteri ve tozlara tuzak kurarak onların akciğerlere girmesini önler. Soğuk algınlığı ya da alerji gibi durumlarda burun akıntısı olabilir ya da burnunuzda kalma yerine boğazınıza akabilir. Burun akıntısı burun dışında aktığında nazal akıntı ya da daha yaygın olarak akıntısı olarak isimlendirilir. Burun akıntısı post nazal akıntısı veya rinoraji olarak adlandırılır.

Burun akıntısı neden olur?

Burun akıntısı için birçok nedenleri vardır. En yaygın nedenleri ise bazıları şunlardır:

Soğuk algınlığı ya da grip: Soğuk algınlığı burun boğazdaki bir viral enfeksiyonun bir sonucudur. 150'den fazla farklı virüs soğuk algınlığına yol açabilir. Soğuk algınlığı kendinizi mutsuz hissetmenize yol açabilir. Uzun vadede genellikle zararsızdır.

Grip burun akıntısı, boğaz, akciğere saldıran ve yerleşen bir virüsten kaynaklanır. Soğuk algınlığından farklı olarak grip çocuklarda ve yaşlılarda görüldüğü için yüksek risk altında olan kişiler için tehlikeli olabilirler. Burun akıntısı soğuk algınlığı grip hastalıkları için rutin bir belirtisi olur. Bu burun akıntısı bir bölümü ise burun yoluyla vücuttan ayrılır.

Alerji burun akıntısı: Belirli bir maddeye alerjiniz var ise dokunma ya da soluma yolu maddeyi vücudunuza aldığınızda burun akıntısı yaşayabilirsiniz. Alerjik reaksiyona neden olan etkene alerjenler adı verilir. Yaygın alerjen arasında toz hayvan tüyü çim sayılabilir. Vücudumuzda sanki zararlı bakteri varmış gibi fazla burun akıntısı salgılayarak alerjenlere tepki verir.

Sinüzit burun akıntısı: Sinüzit ya da burnunuzun geçiş yolları şiştiğinde ve iltihaplı olduğu zaman oluşur. Buda burun bölgesini daraltarak solunum güçlüğü ve burun akıntısı birikmesine neden olur. Bu durum var ise burun akıntısı dışına boşalabilir ya da boğazınıza hareket ettiğini hissedersiniz.

Burun akıntısını nasıl önlenir?

Ne yazık ki burun akıntıları engellenemez. Ancak aşırı burun akıntısına neden olan koşulları önlenebilir. Soğuk algınlığı veya grip sonucunda oluşan burun akıntısı önlemek için mikrop ve bakterileri sizden uzak tutabilmek için sık sık ellerinizi yıkayarak önleyebilirsiniz. Burun temizliğinden sonra bir kez bez kullanın ve kullandıktan sonra uzak bir yere veya çöpe atın. Gribe karşı korunmanın en etkili yolu ise her yıl grip aşısı olmak gerekir. Burun akıntınızın nedeni alerji ise belirtiye neden olan maddelerden uzak durmalısınız.
" } ] }