{ "title": "Bebeklerde Geniz Akıntısı", "image": "https://www.akinti.gen.tr/images/bebeklerde-geniz-akintisi(1).jpg", "date": "21.01.2024 12:38:18", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "Bebeklerde Geniz Akıntısı, çoğunlukla kış aylarında yaşanan, fakat bazı çocuklarda her mevsim yaşanan ve yaşam kalitelerini düşüren bir rahatsızlıktır. Burun içinde veya etrafında yer alan, sinüs adı verilen boşluklarda bulunmaktadır. Bebeklerde bütün sinüsler gelişmemiş olsa da bazı sinüsler doğuştan mevcuttur. Burun ve sinüsler mukus salgı üretmektedir. Üretilen bu salgının çoğu, solunan havanın
Havanın nemlendirilmesinde kullanılır. Bir kısmı ise burun mukozalarının üzerinden akarak, burada bulunan toz ve bakterileri yıkayıp temizlemektedir. Aşağı doğru itildikten sonra, mide asidi tarafından parçalanmaktadır.

Normal şartlarda bebeklerde geniz akıntısı, renksiz ve su gibidir. Burnun ön kısmından akmaz ve hiçbir şekilde rahatsız etmez. Fakat, soğuk havalarda oluşan üst solunum yolu enfeksiyonlarında, özellikle alerjik yapıya sahip çocuklarda ortam havası kuru olduğu için, akıntının rengi ve kıvamı değişebiliyor. Bebeklerde oluşan geniz akıntısı, inatçı öksürüğün oluşmasına sebep olabilir. Öksürüğün yanı sıra boğazda ağrı, bulantı, kusma, iştahsızlık ve horlama gibi farklı belirtiler oluşabiliyor.

Bebeklerde geniz akıntısının tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler vardır
Tedaviye destek olarak, doktorunuzun bilgisi dahilinde altı söndürülmüş kaynamış suyun içerisine, 1 tatlı kaşığı ada çayı koyup 5 dakika kadar dinlendirdikten sonra süzün. İçerisine bir iki damla limon ekleyip, iki hafta boyunca günde bir defa verebilirsiniz. Ayrıca süzülüp limon katılmış, tavuk suyu çorbasını biberonla verebilirsiniz.
" } ] }