{ "title": "Akıntı Neden Olur", "image": "https://www.akinti.gen.tr/images/akinti-neden-olur.jpg", "date": "21.01.2024 16:14:17", "author": "gizem uzunosmanoğlu", "article": [ { "article": "Akıntı Neden Olur, genelliklekadınlarda görülen bir hastalıktır. Leukorrhea vajinadan gelen şeffaf akıntının tıptaki adıdır. Hastalarda rahim ağzında ve vajina duvarında bulunan yapılardan sıvı salgılanır. Bu salgılanan sıvılar vajinanın nemli kalmasını sağlar. Fakat bu akıntının hastalık kaynaklı mı yoksa normal yönde mi olduğu ayırt edilmelidir. Bunu ayırt etmek için akıntının normal insanlarda nasıl olduğunu bilmek gerekir. Akıntıdaki miktar kişiyi rahatsız etse de akıntının öneminde rol oynamaz. Adet hastalığından sonra olan akıntıların şeffaf ve kokusuz olması belli bir hastalık teşkil etmez. Fakat adet dönemlerinde bazı kadınlarda koku olması normal karşılanır. Adet döneminin ikinci haftasında görülen döllenmeyi kolay hale getirmek için biraz daha sıvı bir hale gelir ve akıntı koyulaşır. Hastada patojen etken söz konusu ise vajinal akıntının şeffaf, kokulu, sarı veya yeşil renklerde görülür. Akıntı et suyu renginde ya da kanlı ise hemen hekimlere başvurulmalıdır. Asidik özellikte olan bu akıntı laktobasiller dediğimiz bakteriler salgılar.

Akıntıya neden olan hastalıklar nelerdir?

Bakteri ve mantarların sebep olması, aşırı klorlu havuzlara girmek, sentetik iç çamaşırı kullanılması, başkasına ait iç çamaşırı ve bu gibi şeylerin kullanılması ya da yalın ayak zeminde gezmek de fizyolojik olmayan akıntı nedenleri arasında görülür. Fizyolojik olan akıntı kadın üreme bölgesini mikroplardan korumakla görevlidir. Fizyolojik olmayan akıntı ise genellikle kadının bünyesinden kaynaklanan enfeksiyon, çevresel sebepler, düzensiz beslenme gibi nedenlerden oluşabilir. Düşük yapan kadınlarda, yaşlı hastalarda, hamilelerde ve AIDS hastası gibi bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde de vajinal akıntı, enfeksiyon görülür. Akıntının rengi, kokusu ve yoğunluğu hastalığın nedeni hakkında kısmen bir bilgi verebilir. Örneğin vajinal akıntıdaki mantar enfeksiyonlarında beyaz peynir parçaları şeklinde görülür. Gardnerella vaginalis enfeksiyonunda kötü (Bozuk yemek kokusu) kokulu beyaz ya da gri renkte bir akıntı görülür.

Akıntıya neden olan enfeksiyonların etkileri nasıldır?

\"Tricomonas vaginalis\" enfeksiyonunda ise köpüklü, gri ya da yeşil renkte, şiddetli yanma ve kaşıntı şeklinde görülür. Hastada akıntı ile ateş yüksekliği ve şiddetli kasık ağrısı olması iç genital organlarda da enfeksiyon riski uyandırır. Östrojen hormonunun azalması ile asidik ortamın bozulmasıyla beraber hastalığın gelişme riski artar. Akıntının nedenleri arasında fazla kaşıntının neden olduğu yaralar, hormonal dengesizlikler, kötü yaşam tarzı, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hazımsızlık, anemi, stres ve anksiyete görülür. Vajinadaki akıntıyı doğal ve bitkisel içecekler düzeltebilir. Ancak tampon kullanımı, denizden çıkıldıktan sonra ıslan mayo veya normal iç çamaşırının ıslak olup kişi üzerinde uzun kalması, östrojen ve kortizon tedavileri de akıntıya neden olur. Bu sebeplerin yanı sıra fizyolojik olmayan akıntı antibiyotik kullananlarda, fazla kişi ile korunmasız bir şekilde birlikte olmakta, çok dar giyecekler de görülür. Adetten sonra vajinanın sadece dış kısmı yıkanmalıdır. Özellikle cinsel bölgenin temizlenmesi çok önemlidir. Vajinanın iç kısmının yıkanması son derece yanlıştır. Bu yöntem kadın üreme organlarına ve vajenin içirisinde bulunan vücut için yararlı floralara zarar verecektir ve akıntıya neden olacaktır.
" } ] }