{ "title": "Akıntı Gelmesi", "image": "https://www.akinti.gen.tr/images/akinti-gelmesi.jpg", "date": "20.01.2024 01:55:58", "author": "Elife Güçlü", "article": [ { "article": "Akıntı gelmesi, genç yaşlı fark etmeden tüm kadınların ortak bir sorunudur. Vajinadan gelen, değişik koku ve renklerde olabilen sıvı akması olarak bilinir. Kişilerin sosyal hayatını ve hatta psikolojik dengesini de etkileyebilen akıntı gelmesi bazen normal bir durum olabileceği gibi, bazen de ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Bunu anlamanın en güvenli yolu Uzman bir doktora muayene olmaktır. Genel olarak akıntı çeşitleri fizyolojik akıntı ve fizyolojik olmayan akıntıdır.

Fizyolojik Akıntı

Fizyolojik akıntı, rahim ağzı salgıları ile sürekli kendini yenileyen vajina dokusundaki atıkların atılması olarak tanımlanabilir. Bu akıntı bazı kişilerde az olabilmekle birlikte bazı kişilerde ise günlük ped kullanımını gerektirecek kadar fazla olmaktadır. Bunun sebebi ise her insanın hormonal dengelerinin farklı olması ve hücre sayısının kişiye göre değişiklik göstermesidir.

İnsan vücudunun bir özelliği de bazı bölgelerin sıvı ile besleniyor olmasıdır. Göz yaşı, tükürük gibi fizyolojik akıntı olarak tabir edilen vajinal akıntı da oldukça normal bir durumdur. Akıntının fizyolojik olduğu şöyle anlaşılabilir. Genellikle her zaman olan akıntı ise akıntı olunca hemen kötü bir koku vermiyorsa, rengi şeffaf, beyaz veya açık sarı renkte ise çok kuvvetli ihtimalle bu akıntı fizyolojik akıntıdır. Bu akıntı sırasında herhangi bir ağrı ya da sızı hissedilmez. Eğer belirtiler bunların tam aksine ise mutlaka bir doktor kontrolü gereklidir.

Fizyolojik akıntı kadınlar için hiç istenmeyen bir durum olsa da vücut için çok önemli görevler üstlenir. Vücudu mikroplardan korur be bünyesinde biriktirdiği mikropların dışarı atılmasını sağlar. Ayrıca kayganlık oluşturduğu için, vajinaya gelen spermin rahime hızla ulaşmasını sağlamaktadır.

Fizyolojik Olmayan Akıntılar

Fizyolojik olmayan akıntılar, anormal bir durum olarak kabul edilir ve bu akıntılar genellikle bir hastalık habercisidir. Bu akıntılar çevresel sebeplerden dolayı oluşmakta ve tedavi olunmazsa enfeksiyonla birlikte çok ciddi hastalıkların oluşumuna zemin hazırlamaktadır.

Fizyolojik olmayan akıntılar, kötü kokulu, beyaz, sarı, yeşil, kahverengi renkli, köpüklü ya da kanlı, peynir kesiği şeklinde görünen akıntılardır. Bu belirtilerin yanı sıra, idrar ve ilişki sırasında ağrı, acı, sızı, yanma ve hatta kanama görülebilmektedir. Bu durum genital bir enfeksiyonu işaret etmektedir. Bu akıntılarla karşılaşmamak ve sağlıklı olmak için en önemli kural temizlik ve hijyendir. Hem vücut temizliğine hem de genital bölge temizliğine dikkat edilmelidir.

Fizyolojik Olmayan Akıntı Oluşumunun Çevresel Sebepleri Nelerdir?
Tedavi şekli de doktor kontrolünün ardından, vajinadan bir numune alınıp incelenmesi ile kararlaştırılır. En uygun tedavi şekli doktorunuz tarafından uygulanır.
" } ] }