{ "title": "Akıntı Çeşitleri", "image": "https://www.akinti.gen.tr/images/akinti-cesitleri.jpg", "date": "19.01.2024 17:16:27", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Akıntı çeşitleri, akıntı ifadesi kadınlarda vajinal salgılar için yaygın şekilde kullanılır. Vajina normalde nemli bir ortamdır. Yapısındaki salgı bezleri salgıladıkları sıvılarla ortamı nemli tutar. Bu akıntılar rengiyle, kokusuyla, kıvamıyla, şiddetiyle kadınlarda bazı hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Akıntıların bir kısmı normal kabul edilen türdendir. Bazıları ise hastalıklar nedeniyle ortaya çıkar. Akıntı çeşitleri ayrımı yapılırken öncelikle bunun ayrımı yapılmalıdır. Bu akıntılar fizyolojik akıntı ve fizyolojik olmayan akıntı şeklinde sınıflandırılır.

Akıntı çeşitleri nelerdir?

Fizyolojik akıntılar: bu türde akıntıların tehlikesi olmaz. Akıntının özellikleri kokusuz, şeffaf yani renksiz, en fazla açık sarımsı renkte olup, sürekli şekilde gelir. Bu tür akıntılar idrar yaparken yanmaya neden olmaz, ağrı, kanama gibi etkiler ortaya çıkmaz. Görevleri vajinanın zararlı bakterilerden korunması, vajina ortamının cinsel ilişkide kayganlığının sağlanması, gebelik için spermlerin yumurtaya ulaşmasını kolaylaştırmak ve vajinadaki mikropların dış ortama taşınmasını sağlamaktır. Fizyolojik akıntıların yapısında, kıvamında, renginde bir değişiklik olursa, kesinlikle ihmal edilmemeli ve doktora gidilmelidir.

Fizyolojik olmayan akıntılar: bu türdeki akıntılar genellikle çevresel etkenler nedeniyle oluşan hastalıkların etkisiyle ortaya çıkarlar. Bu akıntılar sarı renkte, kahverengi, kırmızı, siyah gibi renklerde olabilir. Kokuları kötü olup, yapısı beyaz çökeleği andıran pütürlü şekilde, bol köpüklü olabilir. Aynı zamanda kadında ağrıya, idrarda yanmaya, kaşıntıya, anormal kanamaya sebep olabilir. Bu tür akıntı çeşitlerinin altında yatan bir hastalık, bir sebep mutlaka vardır. Akıntının rengi, kokusu, kıvamı gibi özellikleri değerlendirilerek, gerekli testler yapılarak hastalığın tanısı yapılabilir. Fizyolojik olmayan akıntı türlerine örnek vermek gerekirse;
Bakteriyel vajinozis denilen enfeksiyonlarda genellikle gri renkte, balık kokulu, homojen ve ince kıvamlı bir akıntı olur. Bu tür enfeksiyonlarda görülen akıntılar oldukça yaygın görülür.

Mantar enfeksiyonlarında ise peynir kesiği kıvamında, beyaz renkli, kokusuz bir akıntı gelir. Kadında kaşıntıya, idrarda yanmaya, kızarıklığa neden olur. Kadınlar yaşamları boyunca mantar enfeksiyonlarına oldukça yatkındır. Özellikle gebelik döneminde bu tür enfeksiyonlar daha fazla görülebilir.

Trichomonas vajiniti denilen enfeksiyon özellikle gebe kadınların %25 kadarında görülür. Bu durumda gelen akıntı çeşidi ise sarı renkte, bol köpüklü ve kötü kokulu olur. Ayrıca kaşıntıya neden olur. Bu hastalığa neden olan bakteriler vajina ortamında rahatça ürer. Parazitin bulaşması cinsel yolla, ortak havlu, iç çamaşırı, tuvaletler yoluyla olabilir.
" } ] }