{ "title": "Adetten Önce Akıntı", "image": "https://www.akinti.gen.tr/images/adetten-once-akinti.jpg", "date": "19.01.2024 07:05:24", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Adetten önce akıntı, ergenlik döneminden sonra menopoz dönemine kadar çoğu kadında görülen bir olaydır. Akıntı rahim ağzı salgılarıyla sayesinde sürekli kendini yenileme şansına sahip olan vajina dokusunda bulunan atıklara verilen isimdir. Bazı akıntılar dikkate alınarak incelenmesi gerekirken bazı akıntılar ise vücudun kendi seyrinde ilerlerken sağlıklı olduğunu gösteren akıntılardır. Akıntılar fizyolojik ve patolojik olmak üzere iki farklı grupta incelenir. Fizyolojik akıntılar vücudun üreme sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için oluşan akıntılar olduğu için ve sağlıklı her kadında görülmesi gereken bir akıntı olduğu için endişelenmeye gerek yoktur. Bu akıntılar adet döneminde döllenemeyen yumurtayı vücuttan atmak için meydana gelmiş adet akıntısı, vajina içindeki yabancı maddelerin içeriye girmeden dışarı atılabilmesi için sürekli salgı üreten mukoza akıntısı ve yumurtlama döneminde görülen akıntılardır. Fizyolojik akıntılar, normal bir durum olarak değerlendirilir. Patolojik akıntılar ise genital bölgede bir problem olduğunun işaretidir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bu problemler çeşitli bakteri ve mantar enfeksiyonlarının vajinal bölgeye yerleşerek burada çoğalmasıyla oluşan rahatsız edici durumlardır. Patolojik akıntılar genellikle kendi içinde vajina enfeksiyonu olan vajinit, rahim ağzı enfeksiyonu olan cercivit olarak gruplandırılır. Bu akıntılar genellikle idrar yaparken, ilişki sırasında yanma hissine ve ağrıya neden olur. Fizyolojik akıntılar şeffaf ya da yarı saydam renkte, elastik bir kıvamda ve kokusuzdur Patolojik akıntılar ise koyu sarı renkte, peynir kesiği gibi kıvamlı ve kokuludur. Akıntılar bazı kadınlarda her gün görülürken bazı kadınlarda ise belli günlerde özellikle adet dönemi öncesinde ve sonrasında görülür. Vajinal akıntılar adet döneminin bir parçasıdır.

Adetten Önce Pembe Akıntı

Pembe akıntılar genel olarak adet dönemi ile bir bağlantısı bulunmaz. Bu durum birçok kadında görülebilir. Sadece bazı zamanlarda adet dönemi öncesine dek gelebilir. O nedenle genelde kadınlar pembe akıntı ile karşılaşınca hamilelik belirtisi olduğunu düşünür. Çünkü embriyonun rahme düşmesiyle rahimde pembe renk kanamaların oluşmasına sebep olur. Bu durumdaki kanamaların rengi genelde pembe olduğu için çoğu tarafında yanlış anlaşılır. Ortaya çıkan pembe akıntı genellikle döllenmiş yumurtanın rahme ilerlemeye çalışmasından kaynaklanan bir akıntıdır. Kadınlarda adet döneminde hormonların değişken yapıları nedeniyle bazı sıvı akıntıları görülebilir. Kadınlarda görülen farklı akıntı türleri arasında pembe akıntılar da yer alır. Bu pembe akıntı kimi zaman bayanlarda farklı renkte de görülebilir. Öyle ki adet öncesi pembe akıntı birçok kadında bünyesel farklılıktan ötürü değişkenlik gösterebilir. Bazı kadınlarda bir gün boyunca sürerken bazı kadınlarda ise birkaç gün boyunca sürebilir. Bazı kadınlarda görülen bu akıntı keskin bir koku da yapabilir.

Adetten Önce Kahverengi Akıntı

Adet öncesi görülen kahverengi akıntı evli ya da bekar ayırt etmeksizin hemen hemen her kadında görülebilir. Rutin olarak adet gören bir kadının kahverengi akıntı ile karşılaşması adet döneminin yaklaştığını gösterir. Adet öncesi kahverengi akıntı genç kızlarda ise âdet kanamalarının başlangıcını gösterir. Gerçekleşen bu âdet kanaması rahim mukozası sayesinde gerçekleşir. Rahmin temizlenme süreci olarak adlandırılan atıkların atılıp daha yenilerinin gelmesiyle kahverengi akıntılar meydana gelir. Bu durum tıp dilinde eski kanın atılması olarak da bilinir. Ayrıca doğum kontrol hapları kullanan kadınlardan da adet döneminden önce kahverengi akıntı gelebilir. Tüm bunların yanı sıra kahverengi akıntı bazen sıkıntılı durumların da belirtisi olabilir. Bazı durumlarda kahverengi vajinal akıntıda görülen doku parçaları tıbbi bir sorunun habercisi olabilir. Kahverengi akıntıya sebep olan tıbbi sorunlar arasında serviks kanseri, chlamydia gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve menopoz sayılabilir. Akıntı kötü kokulu ise bazı hormonal bozuklukları da beraberinde getirebilir.
" } ] }